Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Verjetno več ni nikoga da ni jedel kako dobroto iz tega (pomoje) primitivnega "pekača". V njem lahko spečemo skoraj vse vrste mesa, solo ali v družbi zelenjave in krompirja, morske zveri kot je hobotnica (baje tudi ribe čeprav jih jst nisem še probal tam cmarit), pol se da še spečt kruh, pa posebej so dobri bureki izpod peke (jedel v Sarajevu na Baščaršiji, enkratno. Sicer sam se še nisem opogumil za tako dejanje ker to je mal večja znanost za mene).
V nedeljo sem vrgel pod havbo peke svinjsko pleče in telečji vrat (mesar je nevedoč da teletina gre pod peko pač narezal vratovino ker mi je mal zakompliciralo delo ma je na koncu vseeno bilo odlično.
Slike: priprava ognja
Tole je svinjsko pleče, teletino pozabil slikat. Skratka poln tist protvan:
Pol pa samo lagano kuriš in dodajaš žerjavico, vmes sem enkrat obrnil velike kose mesa okoli da se vse lepo zapeče:
Za slike naprej me nesprašujte (zmanjkalo filma v mobitelu , meni pa spomina v glavi )
Za vse ostalo je kriva mešanica: 1) domača bosanska slivovka (tzv. mekana )
2) cviček dolenjski (tokrat okolica KK)
3) Chivas-cola (za presekat, me je presekalo na tri dele)
Ampak meso izpod peke je bilo odlično, čeprav jst od vse te živaude ki jo tlačimo notar imam najraje navadnega DOMAČEGA piščanca in mal krompirja poleg. Seveda je tukaj povdarek na "domačem", ker tistega dahovca iz štacune ne bom niti poskušal tako pripravit.
V nedeljo sem vrgel pod havbo peke svinjsko pleče in telečji vrat (mesar je nevedoč da teletina gre pod peko pač narezal vratovino ker mi je mal zakompliciralo delo ma je na koncu vseeno bilo odlično.
Slike: priprava ognja
Tole je svinjsko pleče, teletino pozabil slikat. Skratka poln tist protvan:
Pol pa samo lagano kuriš in dodajaš žerjavico, vmes sem enkrat obrnil velike kose mesa okoli da se vse lepo zapeče:
Za slike naprej me nesprašujte (zmanjkalo filma v mobitelu , meni pa spomina v glavi )
Za vse ostalo je kriva mešanica: 1) domača bosanska slivovka (tzv. mekana )
2) cviček dolenjski (tokrat okolica KK)
3) Chivas-cola (za presekat, me je presekalo na tri dele)
Ampak meso izpod peke je bilo odlično, čeprav jst od vse te živaude ki jo tlačimo notar imam najraje navadnega DOMAČEGA piščanca in mal krompirja poleg. Seveda je tukaj povdarek na "domačem", ker tistega dahovca iz štacune ne bom niti poskušal tako pripravit.
BRP 800 XT-P 2013
- lakl
- Prispevkov: 151
- Pridružen: 21 Jul 2012 20:59
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Bolj, ko gledam drugo sliko,bolj sem prepričan,da je bila kriva "mešanica " tudi takrat,ko se je roštilj postavljal!
(pardon-to je zato,da se lahko olje steka v posodo)
Drugače pa so te jedi lahko zelo ,zelo dobre.
Le fantaziji je potrebno dati prosto pot...
(pardon-to je zato,da se lahko olje steka v posodo)
Drugače pa so te jedi lahko zelo ,zelo dobre.
Le fantaziji je potrebno dati prosto pot...
Lakl vas ima rad
- Bohorc
- Prispevkov: 957
- Pridružen: 21 Jul 2012 13:30
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Lozinka, kdaj bi ti takole kaj naredil predvsem za nas taokrogle Gladiatorje Ta vikend sem zaseden .
Dokler ne probam leva, je zame kralj živali - prašič!!!
Arctic Cat 700 4x4 CRUISER
Gladiator Quad Riders
Arctic Cat 700 4x4 CRUISER
Gladiator Quad Riders
- BIF
- Prispevkov: 245
- Pridružen: 24 Jul 2012 22:29
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Pred leti sem se tudi lotil projekta...pečenjara.
No in smo prvič prižgali....
"Peka" je res vsestrankso uporabna....
...in tudi kruhek je odličen izpod "Sač-a"....
Sicer pa kot je napisal Lakl...kar hočeš...vse je dobro...ne moreš zgrešit!
No in smo prvič prižgali....
"Peka" je res vsestrankso uporabna....
...in tudi kruhek je odličen izpod "Sač-a"....
Sicer pa kot je napisal Lakl...kar hočeš...vse je dobro...ne moreš zgrešit!
http://www.goeasttour.com/
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
To itak planiram sam se moramo zmenit za termin, da nas bo saj nekaj!Bohorc napisal/-a:Lozinka, kdaj bi ti takole kaj naredil predvsem za nas taokrogle Gladiatorje Ta vikend sem zaseden .
BRP 800 XT-P 2013
- Gladiator
- Site Admin
- Prispevkov: 1646
- Pridružen: 01 Sep 2011 14:22
- Kraj: Podplat
- Kontakt:
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Bif naslednjič lahko pokličeš, da pridem na degustacije mesnih dobrot.
GLADIATOR QUAD RIDERS YAMAHA GRIZZLY 700 SE]
-
- Prispevkov: 6
- Pridružen: 27 Jan 2013 20:27
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Pod vsemi temi lepi slikami bi rad povedal, da sem tudi sam že velikokrat jedel izpod peke in morem poudariti, da je to hrana za anglčke.
Poskusili smo pa tudi nekaj kar si do sedaj še nismo upali. Vedno smo pekli na oglju, vendar smo leto prvič pekli kar na bukovih drvih in morem povedat, da imajo(v našem primeru) čvapčiči posvem nek drug okus...
Poskusili smo pa tudi nekaj kar si do sedaj še nismo upali. Vedno smo pekli na oglju, vendar smo leto prvič pekli kar na bukovih drvih in morem povedat, da imajo(v našem primeru) čvapčiči posvem nek drug okus...
- damijan
- Član
- Prispevkov: 1393
- Pridružen: 22 Jul 2012 11:44
- Kraj: Uršna sela.Vaška cesta 60
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Tudi jaz se strinjam z vami.Pa čeprav imam težave z temi dobrotami (zdravstvene )..Saj v nekom se vsi strinjamo.Smo ljubitelji dobrot in atv-ejev.Da nebi bil gdo užaljen nimam nič proti zelenjavi.Tudi to obožujem..
- lakl
- Prispevkov: 151
- Pridružen: 21 Jul 2012 20:59
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Če ga dva dni zapored ni na forumu,potem en dan pripravlja in nasoljuje meso,mesi testo,guli krompir... drug dan pa skrivoma peče in če se slučajno na dvorišču pojaviš bo dejal, da smeti sežiga v roštiljuGladiator napisal/-a:Bif naslednjič lahko pokličeš, da pridem na degustacije mesnih dobrot.
Lakl vas ima rad
- Gladiator
- Site Admin
- Prispevkov: 1646
- Pridružen: 01 Sep 2011 14:22
- Kraj: Podplat
- Kontakt:
Re: Hrana pripravljena izpod PEKE (ali SAČA)
Bif pa ja ni tak.lakl napisal/-a:Če ga dva dni zapored ni na forumu,potem en dan pripravlja in nasoljuje meso,mesi testo,guli krompir... drug dan pa skrivoma peče in če se slučajno na dvorišču pojaviš bo dejal, da smeti sežiga v roštiljuGladiator napisal/-a:Bif naslednjič lahko pokličeš, da pridem na degustacije mesnih dobrot.
GLADIATOR QUAD RIDERS YAMAHA GRIZZLY 700 SE]
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta