Praznična kulinarika
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Praznična kulinarika
Tukaj bi jst predlagal da se mal piše in lima o hrani ki se pripravlja ob različnih praznikih. Novo leto je mimo in tokrat ne bomo o novoletnem prehranjevanju.
Jst bom nalimal dokaze zakaj se nisem mogel udeležit sobotnje fure. Zaradi Božiča. Pravoslavnega. Nisem vernik (razen da verjamem v svojih 10 prstov) ampak ta praznik je bil dober razlog da obiščem svojo dediščino, tam kje se je rodila moja mati in kje sem kot otrok preživljal počitnice. Kraj kje sem bil je najbližje mestu Novi Grad (včasih Bosanski Novi), od tam cca 25 km v podeželje. No da skrajšam. Pravoslavci imajo običaj da za Božič (7januar) jejo "pečenico", v bistvu je to čist navaden odojek pečen na ražnju. Za Božič si ga ponavadi privoščiju tudi največja "sirotinja" ker je to pač obred. Je pa mnogim mojim prijateljem nejasen in čuden način kako se ta obred naredi. Namreč, ponavadi se dva dni pred Božičem odojka zakolje in pripravi na raženj, naslednji dan se ga peče in šele na Božič se ga je, ob nekakšnem kratkem obredu v hiši pred samim obedom. Sam obred ne bom razlagal, mogoče kdaj drugič ob kaki priliki, mogoče ste pa tudi že slišali kako to izgleda.
No naš je tako izgledal ko so ga pripeljali domov, in ko so ga olajšali za neužitni del:
Montaža "subjekta na osnovno sredstvo":
In ko je bil že na 3četrt fertik:
Jst bom nalimal dokaze zakaj se nisem mogel udeležit sobotnje fure. Zaradi Božiča. Pravoslavnega. Nisem vernik (razen da verjamem v svojih 10 prstov) ampak ta praznik je bil dober razlog da obiščem svojo dediščino, tam kje se je rodila moja mati in kje sem kot otrok preživljal počitnice. Kraj kje sem bil je najbližje mestu Novi Grad (včasih Bosanski Novi), od tam cca 25 km v podeželje. No da skrajšam. Pravoslavci imajo običaj da za Božič (7januar) jejo "pečenico", v bistvu je to čist navaden odojek pečen na ražnju. Za Božič si ga ponavadi privoščiju tudi največja "sirotinja" ker je to pač obred. Je pa mnogim mojim prijateljem nejasen in čuden način kako se ta obred naredi. Namreč, ponavadi se dva dni pred Božičem odojka zakolje in pripravi na raženj, naslednji dan se ga peče in šele na Božič se ga je, ob nekakšnem kratkem obredu v hiši pred samim obedom. Sam obred ne bom razlagal, mogoče kdaj drugič ob kaki priliki, mogoče ste pa tudi že slišali kako to izgleda.
No naš je tako izgledal ko so ga pripeljali domov, in ko so ga olajšali za neužitni del:
Montaža "subjekta na osnovno sredstvo":
In ko je bil že na 3četrt fertik:
BRP 800 XT-P 2013
- Bohorc
- Prispevkov: 957
- Pridružen: 21 Jul 2012 13:30
Re: Praznična kulinarika
Mnjami, mnjami . Smo imeli nekaj takega na zaključku sezone, le pri pečenju nismo sodelovali in prisostvovali
Dokler ne probam leva, je zame kralj živali - prašič!!!
Arctic Cat 700 4x4 CRUISER
Gladiator Quad Riders
Arctic Cat 700 4x4 CRUISER
Gladiator Quad Riders
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Re: Praznična kulinarika
Tukaj bi mogel zdej prilepit slike šunke, jajc, hrena in vso ostalo velikonočno požrtijo ampak jst bom dal pripravljen narezek za rojstnodnevno žurko. Udeleženci so predvsem mladi cca 20-30 let stari:
Ta v plastiki je kupljen, vse ostalo je home made:
Vse skupaj je na stopnicah ker ni bilo placa v kuhinji primernega za slikanje:
Sladkarije v aranžmanu moje žene:
Ta v plastiki je kupljen, vse ostalo je home made:
Vse skupaj je na stopnicah ker ni bilo placa v kuhinji primernega za slikanje:
Sladkarije v aranžmanu moje žene:
BRP 800 XT-P 2013
- rudi12
- Prispevkov: 23
- Pridružen: 04 Nov 2012 20:10
- Kraj: Šiška
- Kontakt:
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Re: Praznična kulinarika
Ne glih, v plastični škatli je ta na desni, ostali so oviti v prozorno folijo zaradi transportarudi12
Kolkr vidim je vse v plastiki????
BRP 800 XT-P 2013
- damijan
- Član
- Prispevkov: 1393
- Pridružen: 22 Jul 2012 11:44
- Kraj: Uršna sela.Vaška cesta 60
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Re: Praznična kulinarika
Jst sem pa včerej naredil velik kiks, namreč nisem vzel mobitela da bi poslikal praznično požrtijo pri enemu kolegu ki je vbistvu imel god. Dobre hrane kot drv, tudi vina (ali mošta, kaj je že). Oddelali smo pri njem ravno 12 ur, od 14 do 02, jedli ne vem kolikokrat, pili pa skuz
BRP 800 XT-P 2013
- lozinka
- Član
- Prispevkov: 2194
- Pridružen: 16 Dec 2012 12:58
- Kraj: Novo mesto
Re: Praznična kulinarika
Lepo vreme je bilo idealno da se nekaj vrže pod pokrov:
Kaj se skriva odspodaj?
Vglavnem z vsemi dodatki je bilo dobro, mlinci, rdeče zelje, krompir..., vinček (Damjan, hvala).
Ugotavljam da bo treba bolj pogosto zakurit tist zvon, drva mi bodo zgnila tam odzunaj
Kaj se skriva odspodaj?
Vglavnem z vsemi dodatki je bilo dobro, mlinci, rdeče zelje, krompir..., vinček (Damjan, hvala).
Ugotavljam da bo treba bolj pogosto zakurit tist zvon, drva mi bodo zgnila tam odzunaj
BRP 800 XT-P 2013
- BIF
- Prispevkov: 245
- Pridružen: 24 Jul 2012 22:29
Re: Praznična kulinarika
Ja saj....v bistvu je škoda, da bi drva propadla...s tistim pod pokrovom pa se človek že nekak pomantra...
http://www.goeasttour.com/
- damijan
- Član
- Prispevkov: 1393
- Pridružen: 22 Jul 2012 11:44
- Kraj: Uršna sela.Vaška cesta 60
Re: Praznična kulinarika
Ja lahko povem ,da sem še danes masten okoli ust...Zelo dobro je bilo...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost